МАЙБУТНЯ НАБЕРЕЖНА ПО ПАЛАНОЧНІЙ ВЖЕ ДОЇДАЄ ПЕРШИЙ МІЛЬЙОН. ДОБАВКИ ПРОСИТЬ І ПЛОЩА ГЕРОЇВ!

Керівництво Новомосковська продовжує шаленими темпами поглинати бюджетні кошти на проекти, які аж ніяк не покращать рівня життя городян. Але цілком можуть вплинути на рівень життя керівників міста і вузького кола депутатів

Як відомо, в якості найбільш необхідних місту проектів влада визначила реконструкцію центральної площі за 80 мільйонів, а ще готується освоїти 100 мільйонів на будівництво набережної по вулиці Паланочній. Це буде ділянка від будинку №69 до вулиці Леваневського, всього довжиною 597 метрів.


Згідно з містобудівними умовами та обмеженнями, там буде виконано берегоукріплення укісного типу, обладнано стоянки автомобілів, зони відпочинку, виконано озеленення. Як неодноразово заявляли представники міської ради, проект не торкнеться ремонту проїжджої частини вулиці Паланочної, на це вони кошти виділятимуть окремо. Замовчують посадовці і «невеличку» проблемку – у цій зоні, яка має статус прибережної захисної смуги та охоронної зони ріки Самара, розкинуло свої володіння кафе, що в останні роки перетворилося на справжній гігантський ресторан на воді. Чи незаконні паркани навколо кафе знесуть і загарбаний берег нарешті повернуть людям? Поживемо – побачимо, але мало в це віриться – надто гарна це годівничка…
Про ці «проблемки» посадовці мовчать, але в проекті не забули головне для себе – прописали, що на набережній бу­дуть встановлені МАФи! Куди ж у Новомосковську без генделиків? Немає сумнівів, чиї вуха стирчатимуть з-за віконець кіосків!

Цей 100-мільйонний проект потребує виготовлення проектно-кошторисної докумен­тації. На неї у 2016 році вже було передбачено 699 тис грн. В 1-му кварталі 2018 року з огляду на те, що все більше виникає питань, що ж там такого зроблять аж на 100 мільйонів, проект підкоригували, заплативши за коригування ще 266,9 тис грн. Тепер 15 червня на засіданні виконкому знову внесли доповнення в проект, і заплатять за зміни проекту ще 330 тис грн. Плюс експертиза уже відкоригованого проекту – 200 тисяч.
Народні грошики потихеньку розтягують. Не виключено, що й надалі подібні «коригування» триватимуть, бо небайдужі городяни клюють владу, вимагають прозорості. Так, дивись, у 100 мільйонів невдовзі включать і асфальтування Паланочної, щоб не надто кидалися в очі астрономічні суми висмоктування бюджетних коштів.
Додамо, що наразі улюблена компанія міської влади – СК «Стройінвест» – другий рік веде реконструкцію площі Героїв. Так ось мерія і тут раптом «прокинулася» і вирішила змінити проект, за яким уже завершуються роботи. За коригування проекту площі заплатять 423 тис грн.
Цей хитрий хід конем «Новомосковська правда» передбачила ще рік тому. Бо схема зі «Стройінвестом» у Новомосковську уже відкатана не раз: під час виконання робіт (як це було на дитячій поліклініці, на футбольному полі СШ №2 тощо) виясняється, що грошей дали малувато. Не біда! Закон дозволяє навіть без проведення тендеру добавити «нужденним» до 50% від основної суми робіт. Порахуйте, скільки це від 80 мільйонів. Непогано?

Цю схему успішно крутять, бо таких законів «з дірками» наприймали народні депутати… З ким потім будівельники ділять здобич? Передусім з тими, хто розкішно живе, але з їх декларацій не вбачається, звідки у них взялися шалені статки (див. декларації чиновників і депутатів у газеті «НП» №8 від 26.04.2018 року). А потім ці скромні «церковні миші», що живуть начебто на мінімальну зарплату, ледве не на межі бідності, встановлюють дитячі майданчики за так звані «позабюджетні кошти». Звичайно, що за позабюджетні, адже ці кошти вони хитрими схемами уже вивели з бюджету!
Які саме зміни будуть внесені у проекти будівництва набережної та реконструкції площі, мерія в офіційних документах традиційно не повідомляє. Мабуть, виключно для блага населення – щоб міцніше спало.