У Новомосковську для жителів міста провели годину здоров’я «Здоровий спосіб життя – ідеальна норма чи недосяжний ідеал»

Щоб дізнатися, як новомосковці розуміють і чи дотримуються норм здорового способу життя, 4 листопада на абонементі центральної міської бібліотеки пройшла година здоров’я «Здоровий спосіб життя – ідеальна норма чи недосяжний ідеал». Запрошена гостя лікар загальної практики сімейної медицини з амбулаторії № 3 Юлія Олександрівна Зубата підняла тему артеріальної гіпертензії – хвороби, яка, за словами лікаря, значно знизила своє вікове охоплення. Підвищення артеріального тиску зараз зустрічається не тільки у людей літнього віку, але й у тих, кому ще немає 35 та навіть у молоді.

Здоров’я неможливе без піклування про нього, а піклуватися потрібно вміти й, перш за все, хотіти. Проте навіть бажання іноді не досить, потрібна сталева сила волі, щоб не тільки почати жити «правильно», а й підтримувати себе у формі впродовж всього життя. «Пити таблетки і при цьому їсти шкідливу їжу і не взагалі не рухатися – це ніби воду в решеті носити. Перше, з чого треба почати – змінити спосіб життя», – наголосила лікар.

Не потрібні ніякі виснажливі дієти чи заняття спортом до втрати свідомості – крайнощі ще нікому не додали здоров’я. А от правильний режим харчування, більше рослинної їжі, обмеження солі і необхідна норма питної води однозначно покращать стан будь-якої людини. Щодо спорту, то Новомосковськ є дуже зручним для цього містом, адже ми маємо прекрасний парк для бігунів та велосипедистів, яких повсякчас там можна зустріти. В нас є спортивні школи для дітей та молоді, басейн для всіх бажаючих, зрештою, вуличні спортивні майданчики в різних районах міста. Все це або безкоштовне зовсім, або має порівняно невелику ціну (як, наприклад, басейн), тому що-що, а спортивні заняття собі можуть дозволити всі. Було б лише бажання і, звісно, сила волі.

Окрім здорового способу життя лікар торкнулася теми реформи охорони здоров’я і порекомендувала укласти договори з сімейними лікарями, роз’яснила процедуру укладання цієї декларації та відповіла на безліч питань щодо доступних ліків.

Ведуча заходу, провідний бібліотекар абонементу Коряк Т.О. додала, що люди, які борються за здоровий спосіб життя, вчаться менше дратуватися та менше псувати собі нерви. Недарма кажуть, що нервові клітини не відновлюються. Не варто цілком сподіватися на лікарів і медицину, адже багато хвороб починаються саме від нервів. Цю тему продовжила голова УСВЖН Людмила Іванівна Коваленко, розваживши гостей заходу цікавими порадами щодо здорового способу життя. Виступила й голова жіночого клубу «Роксолана» Лариса Іванівна Волкова, яка взяла у лікаря інтерв’ю про враження від роботи, що додало зустрічі трошки особистісного характеру.

Присутні поділилися своїми рецептами здорового способу життя: розповіли, які щоденні вправи виконують, чим корисним годують сім’ї і як знімають стрес в щоденній круговерті життя. А наприкінці зустрічі провідний бібліотекар Уханова І.М. презентувала гостям тематичну добірку літератури з виставки «Ваше здоров’я у ваших руках», до якої увійшли нон-фікшн книги, корисні рецепти та поради, як вести здоровий спосіб життя.