У НОВОМОСКОВСЬКУ ЗБІЛЬШИВСЯ ТАРИФ НА ТЕПЛО

На засіданні виконкому 16 листопада затвердили нові тарифи на теплову енергію для всіх категорій споживачів та послуги з централізованого опалення для населення у м.Новомосковську.

Про це наша розмова з директором КП «Новомосковськтеплоенерго» Валерієм Федорченком.

– Валерію Анатолійовичу, у чому була потреба піднімати і так чималий тариф?

– На даний час у нас діють тарифи на теплову енергію для потреб населення, встановлені НКРЕКП ще 2 роки тому, тобто коли ми були ліцензіатами Нацкомісії.

З травня 2017 року наше підприємство не є ліцензіатом Нацкомісії, а це значить, що повноваження щодо встановлення тарифів на комунальні послуги, у тому числі й на теплову енергію, надано органам місцевого самоврядування.

У минулому році підприємством було надано роз­рахункові матеріали на встановлення тарифів на теплову енергію, але рішенням виконкому були прийняті нові тарифи на теплову енергію тільки для бюджетних та інших споживачів. Вартість теплової енергії для потреб населення залишалася незмінною до осені 2018 року.

Але з 1 листопада 2018 року Кабміном було прийня­то рішення про зміну ціни на природний газ. Відтак вартість природного газу для всіх категорій споживачів є однаковою. А це значить, що для населення вона зросла на 26,17% (з 4942 грн до 6235,51 грн за 1000 куб.м без ПДВ), а для потреб бюджетних та інших споживачів відбулося зниження цін на 19,35% (з 10367,88 грн до 8361,85 грн за 1000 куб.м з ПДВ).

Крім того, збільшилася і вартість електричної енергії порівняно з вартістю, яка була врахована у попередньому розрахунку. Тобто, вартість 1 кВт/год у 2017 році була 1,60 грн без ПДВ, у 2018 році уже 1,90 грн, тобто зрос­тання складає 18,7%. А це все прямо відноситься на собівартість теплової енергії.

Вартість води також останнім часом має тенденцію до зростання. Тариф на теплову енергію коригувався НКРЕКП протягом багатьох років тільки за основними статтями витрат – газ, електроенергія, заробітна плата. Таким чином, коригування по воді навіть не проводилося. От і маємо зростання на 83%.

Зростання рівня прожиткового мінімуму для праце­здатних осіб відбулося на 16,34%, а мінімальна заробітна плата за просту некваліфіковану працю з 1.01.2018 року складає 3723 грн. Аналогічно збільшилися і витрати на сплату єдиного соціального внеску.

Чинне законодавство передбачає, що у разі, якщо відбулися цінові зміни витрат на складові тарифу, проводиться його перерахунок, оскільки нинішній тариф не відшкодовує фактичних витрат, які необхідні для забезпечення стабільної роботи підприємства.

Встановлювати тарифи на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво заборонено законодавством. Тому я виніс на засідання виконкому проект рішення про коригування тарифів.

Відтепер тариф на послуги з централізованого опалення для потреб населення зріс на 23%, для бюджетних організацій та інших споживачів знизився на 14,37%.

– А чому для бюджетників зниження?

– Бо знизилася ціна на природний газ для цієї категорії споживачів і це єдиний привід для зменшення ціни на теплову енергію.

– Які основні складові структури тарифу?

– Найвагоміша стаття витрат у структурі тарифу – це витрати на природний газ. Його частка в тарифі складає 78,8%, електроенергія – 5,9%, вода – 0,2%. Разом енергоносії у структурі тарифу складають 85%. Решта – зарплата, відрахування, податки, послуги, витрати на ремонт та інше.

А більш детально зі структурою тарифу можна ознайомитися на веб-сайті підприємства – www.novoteplo.com.ua у розділі «Тарифи».

– Як Ви гадаєте, після підвищення тарифу населення почне платити за тепло активніше?

– Результатом прийняття рішення, як ми передбачаємо, буде забезпечення повного відшкодування підприємством витрат на виробництво, транспортування, постачання теплової енергії, стабілізація фінансового стану підприємства, збільшення надходжень коштів та спрямування їх на сплату природного газу, зменшення кредиторської заборгованості. Для населення збільшення рівня тарифів не матиме негативних наслідків, зокрема, малозахищені верстви населення мають можливість скористатися субсидіями.

– У цьому році опалювальний період розпочався дещо пізніше, його планована тривалість становить майже півроку – 172 доби. Які шанси протриматися без аварій?

– Початок опалювального періоду визначається температурними параметрами зовнішнього повітря протягом трьох діб не вище 8 градусів. Цьогорічна осінь за температурними показниками не дозволяла почати опалювальний період раніше, тому що спожитий газ ув’язується з температурою зовнішнього повітря. Ми не змогли б виставити рахунки нашим споживачам і цей занадто дорогий газ вилетів би «у трубу». А цифра 172 доби є умовно-розрахунковою відповідно до нормативних документів.

КП «Новомосковськтеплоенерго» забезпечує роботу 8 котелень з 32 котлами, 9 теплорозподільчих пунктів, 34,6 км трубопроводів. З весни в межах наявних коштів ми провели підготовку об’єктів, основні завдання виконані. Зробили б більше, якби рівень проплат споживачів був вищим. Зараз, на жаль, борги населення складають понад 13 млн. грн. Щодо наявних на підприємстві сил і засобів, то вони цілком здатні забезпечити стале проходження опалювального сезону.

Розмовляв В.ЧЕРВОНОШТАН