Для студентів Новомосковська провели правовий консалтинг

12 грудня в читальному залі Новомосковськоъ центральної міської бібліотеки пройшов правовий консалтинг на тему «Правова безпека життєдіяльності». Адже не секрет, що великий відсоток українців не знає законів своєї країни і тим паче не відає покарань через їх порушення. А як кажуть: «Незнання законів не звільняє від відповідальності». І коли ж починати знайомити з правовою сферою життя країни, як не з юного, але вже свідомого віку – старших класів та студентства?

Провідні бібліотекарі Біловоденко Н.Є. та Дегтяр Н.А. познайомили студентів третьокурсників групи ГМ 16-2 Новомосковського коледжу Національної металургійної академії України з Олегом Максимовичем Гребенюком – військовим психологом та юристом, який в минулому деякий час пропрацював у карному розшуку. Саме з цього досвіду запрошений гість розпочав свою цікаву розповідь, відразу розмежувавши поняття  відповідальності для повнолітніх і неповнолітніх громадян країни за адміністративні та кримінальні правопорушення. Яскраві приклади з життя рідного міста та жива мова лектора ніби переносили аудиторію в минуле на місця давніх злочинів. А слідом за цим згадувався Карний кодекс і закони, а також те, що чекало на правопорушника.

Лектор наголосив, що багато не тільки в загальному, але й в правовому вихованні дітей та підлітків залежить від батьків. Наскільки правильні думки були закладені в нас, стільки  ж правильного ми передамо нашим дітям. «Кожен на цій землі для того, щоб закласти щось добре в наступне покоління, в майбутнє», – наголосив Олег Максимович. То чому б не почати зараз робити реальний внесок в життя своєї країни?

Розповідь від України плавно перейшла до згадок про Фінляндію, де дуже відповідально ставляться до виконання законів. А звідси вийшло питання – чому ж у нас інакше? Його і поставив лектор хлопцям, які розвели бурхливу дискусію, висловивши досить виважені та свідомі як для їх віку думки. Проте і лекторові дісталося питань, адже студенти виявилися дуже активними та зацікавленими темою права і законів.

Якщо підсумувати, то основна думка зустрічі, цитуючи Олега Максимовича: «Кожен повинен бути небайдужим до того, що буде далі». Тільки 10% населення виконують та борються за  виконання законів, інші 90% – сидять склавши руки. Тож якщо ми хочемо змін, то повинні самі помінятися на всі 100%.

Бібліотекарі доєдналися до слів лектора та ознайомили студентів з літературою на тему права, яка наявна в читальному залі.