Валентин Дідич: В Україні треба підтримувати малих фермерів, а не великі агрохолдинги

Без додаткових запобіжників після запровадження вільного ринку земель великі агрохолдинги можуть скупити території та витіснити фермерів. Про це в ефірі телеканалу «Рада» заявив народний депутат від УКРОПу Валентин Дідич.

«Щоб наша земля не відійшла комусь, а українці не були найманцями на своїй землі, необхідно передбачити запобіжники. Це питання безпеки та стабільності держави. Потрібно підтримати, в першу чергу, малі та середні фермерські господарства. І потрібно створювати робочі місця, щоб сільський мешканець мав місце роботи», – сказав він.

За словами укропівця, світовий досвід демонструє, що великі агрохолдинги можуть вижити фермерів.

«Наприклад, Бразилія має негативний досвід вільного ринку, де була скуплена земля, а мільйони гектарів обробляли величезні корпорації. Людей кинули, для них не створили робочі місця. Приїжджали наймані працівники та руйнували сільську інфраструктуру», – пояснив він.

Валентин Дідич наголосив, що цього тижня Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендував парламенту ухвалити один із 16 альтернативних законопроектів щодо продовження мораторію на продаж землі, співавтором якого він є.

Йдеться про проект закону № 9355-5 «Про внесення змін до розділу Х «Перехідні положення»Земельного кодексу України щодо продовження заборони відчуження сільськогосподарських земель». Документ передбачає продовження мораторію на продаж земель до 1 січня 2020 року.

«Далі відкладати запровадження ринку землі не можна. Треба визначити запобіжники, щоб зберегти землю в управлінні України. Комітет ухвалив рішення створити робочу групу, яка зараз займається напрацюванням пакету законів щодо обігу сільськогосподарської землі», – повідомив нардеп від УКРОПу.