НОВОМОСКОВЦІ ВШАНУВАЛИ ПАМ’ЯТЬ ВИДАТНОГО КРАЄЗНАВЦЯ АНАТОЛІЯ ДЖУСОВА

10 березня до 80-річчя від Дня народження видатного Анатолія Джусова в рамках засідання клубу прихильників історії «Відлуння» в читальному залі Новомосковської центральної міської бібліотеки зібралися дослідники та науковці, аби згадати відомого краєзнавця та подискутувати про історію рідного краю.

Куратор клубу, провідний бібліотекар читального залу Наталя Дегтяр, нагадала аудиторії етапи життєвого шляху письменника та його книги – фундаментальні історичні праці, примірники яких зберігаються в бібліотеці.

Полюбити рідний край можна тільки тоді, коли знаєш його історію. Саме так думав літописець Новомосковська, автор найповнішої історії рідного міста – Анатолій Боніфатійович Джусов. Дослідник рідного краю був зовсім не істориком за освітою, все життя присвятивши металургійній справі, але був краєзнавцем за покликанням душі. Досягнувши пенсійного віку, чоловік збирав та систематизував кожну подію, кожен факт довгого та буремного життя Новомосковська, які згодом з уривків перетворилися на повноцінну картину історії міста.

Своїми спогадами про історика поділилися й присутні, адже більшість з гостей заходу знала Анатолія Джусова особисто. Теплі слова та цікаві розповіді заполонили залу, бо «літописець міста» був не тільки талановитим та допитливим краєзнавцем, а й досить неординарною, відкритою та безкорисливою людиною. Власними історіями про Анатолія Боніфатійовича поділилися  воєнний історик, доктор історичних наук Іван Сергійович Стороженко, член товариства «Просвіта» Василь Володимирович Затишняк, кандидат філологічних наук, поетеса та громадський діяч Емма Олексіївна Шаповалова, отаман січового полку Олег Едуардович Поймьонов, члени клубу «Відлуння» Михайло Іванович Триленко та Віктор Якович Григоренко, а також син Анатолія Джусова – Олексій Анатолійович. Виконуючий обов’язки директора міського історико-краєзнавчого музею імені Петра Калнишевського Костянтин Мешко зачитав аудиторії неопубліковану статтю міського літописця.

 

Творець першої обґрунтованої, визнаної науковцями більше ніж як 430-річної історії Новомосковська пішов з життя у 2013 році, проте містяни пам’ятають найвідомішого міського краєзнавця, що відкрив для них місто наново.