ШИЛО НА МИЛО? ІСТОРІЯ ОДНОГО ОСББ

Ми, мешканці будинку по вул. Українській, 9 м. Новомосковська, хочемо вам розповісти нашу історію в надії, що нам допоможуть вирішити проблемну ситуацію з невдало обраним головою ОСББ “Українська, 9”.

Не будемо заглиблюватися в тему, чому ми вирішили відмовитися від послуг ЖЕКу і створити власне ОСББ. Зараз багато будинків створюють свої об’єднання в надії покращити свій будинок і свій двір. І в місті є приклади таких успішних об’єднань, де мешканці спільно покращують якість життя у своїх багатоповерхових будинках. На жаль, нам не пощастило… В 2018 році ми обрали не ту людину для представлення наших інтересів. Вірніше, він сам нам нав’язався в якості голови ОСББ. Красиво і переконливо розповідав про всі плюси створення ОСББ, про те, що він зможе керувати і обіцяв прислухатися до думки мешканців щодо вирішення всіх житлових питань в самому будинку. Ми повірили, обравши його на посаду голови, про що зараз дуже шкодуємо. Перші місяці ми придивлялися до цього, так би мовити, керівника, платили внески-оплату з кожної квартири в ОСББ. Жили з надією, що ось настане літо і ми нарешті побачимо бурхливу діяльність голови по втіленню наших очікувань у реальність. Але літо минає, а нас так ніхто і не почув. Більш того, всі мешканці чекали на проведення хоча б одних зборів за 7 місяців, щоб озвучити проблеми будинку і почати їх вирішувати. Але горе-керівник не реагував на наші прохання. Більш того, у групі в вайбер на питання мешканців відповідав хамовито і грубо. Його не цікавить думка мешканців. Не цікавлять наші проблеми. А проблем вистачає: у будинку в терміновому порядку потрібно міняти каналізаційну трубу, перекрити частину даху над квартирами, які страждають від дощу (а люди зробили ремонти), замінити кабель електропроводки (так як в холодну пору року кабель не витримує навантаження, і часто електрику вибиває), необхідно утеплити вікна у під’їздах, а ще краще – замінити (як це вже зробили багато будинків у місті). Звичайно ж, ми розуміємо, що все і відразу в один момент ми не можемо дозволити. Але у нас за майже 8 місяців не було жодних зборів мешканців, де ми б намітили план робіт!!!

Голова Тилик Віктор Васильович ігнорує наші побажання провести збори, не відповідає на наші актуальні питання і не надає на наші численні прохання фінансовий звіт по наших внесках. Останній пункт нас дуже цікавить, так як нам не відомо, куди саме він витрачає наші гроші. При повній його бездіяльності він не забуває щомісяця брати собі зарплату з нашої каси внесків. Ми навіть не знаємо, скільки точно ми платимо йому за його ігнорування та бездіяльність. Наближені до нього нібито помічники (вони теж нічого не роблять для ОСББ) розповідають, що ми оплачуємо недбале управління нашого голови сумою в 5-6 тисяч на місяць (плюс бухгалтер отримує таку суму, але вона хоч веде облік внесків). Багато хто з нас за таку зарплату працює з ранку до вечора на роботі, а тут людина за просто так бере наші гроші собі на зарплату і не звітує за виконану роботу. Єдине, що він зробив за літо – у червні запросив своїх майстрів, щоб підремонтувати «козирки» біля входу до під’їздів. Хоча з нами не радився взагалі, чи потрібні нам ці «козирки» саме зараз, коли є першочергові завдання, про які він і чути не хоче.

Ось після цього моменту ми і почали розуміти, що вибрали не ту людину, а поміняли шило на мило.

У групі в вайбері активні й сміливі мешканці почали прямо питати, куди йдуть гроші (за інформацією помічників голови, за місяць це 25 – 27 тис. грн. з будинку), почали просити зібратися і заслухати звіт і обговорити подальше вирішення наших головних питань. На що Тилик В.В. просто не відповідав. Коли люди в групі все більше почали обурюватися таким ігноруванням наших інтересів з боку голови, то Тилик В.В. відповів, що він сам вирішує, коли проводити або не проводити збори, що йому наше зібрання не потрібне і наша думка його не цікавить, головне, щоб ми вчасно платили гроші. Такий хід справ ми навіть і припустити не могли! Людина, яка взялася керувати нашим ОСББ, просто образила нас всіх цими заявами! На активістів у групі почалося цькування, ми стали свідками грубості, невихованості, відкритого нехтування, неповаги і хамства. І ми вирішили підтримати наших активістів і провести збори мешканців 17.08.19. Люди розмістили оголошення, інформуючи про проведення зборів. І тут голова «пожвавився», сповістивши нас, що він не може прийти, але всі питання – до його помічників. Це вже стало критичним моментом наших обурень і непорозумінь!

Ми відкрито звертаємося до Тилика В.В.:

Вікторе Васильовичу!

Не треба нас вважати за спонсорів вашої зарплати! Ми вимагаємо, щоб ви відзвітували до копійки за зібрані з мешканців гроші; прозвітуйте, що саме ви зробили за майже 8 місяців існування нашого об’єднання! Чому ви досі не почали діяти задля покращення стану нашого будинку та двору? Чому елементарно ви не знайшли людини, яка б покосила метрові бур’яни на майданчику, де граються наші діти? Чому у нас немає двірника? Чому у нас взагалі нічого не робиться для комфорту життя мешканців? Чому ви нас ігноруєте і не чуєте? Ви не на своєму місці! І ми просимо вас зняти повноваження добровільно, так як нам не потрібен такий керівник, який нас за людей не вважає! Керуєте у своєму будинку на Українській, 11, де ви також голова (а у мешканців і там купа питань до вас, ви і там тільки зарплату берете). А ми і без вас обійдемося! І не залякуйте людей –не боїмося! Не тисніть на своїх помічників, не давайте їм вказівок, як нам закривати роти! Вони теж незадоволені вашою бездіяльністю, але бояться вас (вашої минулої роботи в органах). Не потрібен нам грубіян і хам! Впораємося і без вас!

І ГОЛОВНЕ ПИТАННЯ: це правда, що наші гроші лежать без нашого відома на депозиті в РАДАБАНКу, де працює ваша дружина? Як ви це поясните?

Ми звертаємося до влади міста з проханням допомогти нам дати оцінку цьому самовпевненому “керівнику” та провести перевірку його бездіяльності, а також провести фінансову перевірку.

Ми сподіваємося, що нам допоможуть на місцевому рівні і нам не доведеться турбувати з цим питанням органи влади в Києві.

Допоможіть нам звільнитися від Тилика В.В.!