Головною подією минулого року у Новомосковську стала, безумовно, гучна поразка на дострокових парламентських виборах народного депутата Вадима Нестеренка та її наслідок – приведення до присяги міського голови Віктора Літвіщенка

Головною подією минулого року у Новомосковську стала, безумовно, гучна поразка на дострокових парламентських виборах народного депутата Вадима Нестеренка та її наслідок – приведення до присяги міського голови Віктора Літвіщенка, обраного ще у 2015 році. Але все по порядку…

Спочатку згадаємо, які задачі планувалось реалізувати в Новомосковську протягом 2019 року. Відповідно до Програми соціально-економічного та культурного розвитку м.Новомосковська на 2019 рік, затвердженої рішенням сесії міської ради №761 від 30.11.2018 р., зокрема, було заплановано:
– реконструкція дитсадка «Ювілейний» (вул.Українська, 3);
– будівництво культурного центру на Кулебівці по пров. Волгоградському;
– загальноосвітня школа № 13 (будівництво, коригування);
– реконструкція водоводу від Дніпра до Новомосковська;
– реконструкція каналізаційних систем очисних споруд;
– реконструкція мережі зливової каналізації від вул.Шевченка через площу Перемоги до автовокзалу;
– реконструкція парку ім.Сучкова (перша черга будівництва);
– будівництво набережної по вул.Паланочній (від ж/б № 69 до вул.Леваневського);
– введення в дію 2 тис кв.м житла (за рахунок коштів населення) та чимало інших завдань.

Але економіка Новомосковська протягом 2019-го, як і попереднього 2018 року, перебувала у стані рецесії, викликаної внутрішньоміськими політичними чварами та не менш важливим психологічним чинником – недовірою до міської влади з боку потенційних інвесторів. Рейтинг прозорості інвестиційного сектору 100 найбільших міст України, складений в рамках міжнародної антикорупційної програми «Transparent cities/Прозорі міста», поставив у 2019 році Новомосковськ на ганебне останнє місце в Україні з кількістю балів – «0». Щорічні рекомендації експертів програми щодо попередження корупції і покращення ситуації в місті новомосковськими посадовцями до уваги не беруться. Як наслідок, місто деградує і залишається дотаційним – у 2019 році базова дотація Новомосковську з Державного бюджету сягнула рекордної суми у майже 25 млн грн, на 2020 рік вона склала вже понад 27 мільйонів. Намагання наприкінці 2019 року ухвалити міську програму залучення інвестицій наштовхнулися на спротив депутатської більшості, яка продовжує відігравати значну роль у міській політиці.
Протягом 2019 року на території міста не з’явилося жодного нового об’єкту, який би суттєво вплинув на наповнюваність місцевої казни, зниження рівня безробіття чи створення нових робочих місць з «білою» зарплатою. Серед найбільш помітних нових об’єктів – лише кіоски.

Негативні тенденції останніх років на світовому ринку металопродукції призвели у 2019 році до тривожних сигналів від головного наповнювача міського бюджету – ІНТЕРПАЙП НМТЗ. Першими «ластівками» тут стали чутки про зміну власника заводу, потім влітку – продаж заводського фізкультурно-оздоровчого комплексу, а під новий рік – і добровільна відмова підприємства від права постійного користування земельною ділянкою – територією заводу. А це вкрай поганий сигнал з точки зору наповнюваності бюджету міста-2020.
Наприкінці 2019 року стало відомо про виставлення на продаж Палацу культури «Металург», який, як виявилося, документально не оформлений як заклад культури.
У 2019 році завершилися судові розгляди позо­вів про визнання протиправними та скасування рішень першої сесії Новомосковської міської ради VII скликання, що відбулася 10 лис­топада 2015 р., на якій без подання міського голови обрали замів мера і членів виконкому. Суди жодних зрушень не дали, а Новомосковськ зміг отримати міського голову лише після переобрання президента і народного депутата.

Так, у березні 2019 року в першому турі президентських виборів П.Порошенко набрав у Новомосковську вдвічі менше голосів, ніж в цілому по Україні. У другому турі місто проголосувало за В.Зеленського – 86,4% (по Україні 73,2%).

У липні 2019 року в ході дострокових виборів народних депутатів представник фракції БПП В.Нестеренко отримав 14% голосів новомосковців, В.Бородін – 48,2%. Парламентські вибори-2019 ознаменувалися численними скандалами. Зокрема, зафіксовані випадки нападів на журналістів, вилучення газет тощо. Були й доволі неочікувані порушення, наприклад, незвична скупка голосів: на гарячому була впіймана представниця місцевого штабу ВО «Батьківщина», яка скуповувала голоси виборців на користь В.Нестеренка.
Зважаючи на зміну політичної обстановки, у вересні 2019 року міські депутати в результаті домовленостей погодилися зібратись на сесію в будівлі виконкому і привести до присяги міського голови В.Літвіщенка. Була частково оновлена команда керівників міста, посади там отримали кадри з оточення В.Бородіна.

Найбільш очевидним наслідком домовленостей є відсутність перевірки законності та раціональності витрачання міського бюджету в попередні роки, оцінки результатів діяльності посадових осіб, які керували містом, зникнення критики на адресу екс-нардепа і залишення на ряді посад старих заступників мера.

Протягом 2019 року новомосковські депутати провели 6 сесій, у т.ч. з січня по серпень – лише дві на хлібозаводі, решта (з вересня по грудень) проведені у відкритому режимі.
У 2019-му, як і в попередньому році, у Новомосковську, попри вимоги чинного законодавства, не проведено жодних громадських слухань з жодного важливого для міста питання. Влада все вирішувала самостійно, у тому числі й бюджет міста-2020 сформовано без врахування побажань городян як наповнювачів цього бюджету.

2019 рік ознаменувався продовженням витрачання безпрецедентних сум бюджетних коштів на проєкти, які абсолютно не впливають на покращення рівня добробуту городян. Так, у жовтні 2018 року були фактично завершені роботи з ремонту площі Героїв, але на папері вони тривали ще до 31 грудня 2019 року – за додаткові 43 млн грн. Ще один «вкрай актуальний», на думку посадовців, об’єкт для підвищення добробуту городян – стадіон, на ремонт якого витратять понад 191 млн грн. Почався ремонт у 2019-му, термін завершення – до кінця 2020 року. Стадіон одразу привернув увагу українських ЗМІ завищеними цінами на матеріали. Обома ремонтами займається фірма «Стройінвест».

В останні дні 2019 року припинив існування Новомосковський міськрайонний відділ статистики. За його останніми даними та за інформацією обласного управління статистики, обсяг реалізованої у 2019 році в місті Новомосковську промислової продукції становив лише близько 0,7% від загальнообласного показника. Загальна площа прийнятих у Новомосковську в експлуатацію житлових будівель приватними забудовниками за рік склала 3851 кв.м. Роздрібний товарооборот підприємств роздрібної торгівлі по місту виріс у порівнянні з аналогічним періодом 2018 року на 7%.
Де у 2019 році в Новомосковську спостерігався шалений прорив (принаймні, у звітах), так це в темпах зростання номінальної зарплати. Так, за даними статистики, зарплата штатного працівника у Новомосковську в IІІ кварталі 2019 року збільшилась порівняно з відповідним періодом 2018 року аж на 26,1%. Це одне з найбільших зростань по містах і районах області. Хоча рівень зарплат у Новомосковську й досі пасе задніх у порівнянні з усіма іншими сусідніми територіями, заявлена середня зарплата по місту на кінець року – 10 тис 50 грн (за підсумками першого півріччя було 8 тис 83 грн).

Вкотре шокували декларації про доходи міських чиновників, оприлюднені ними за попередній – 2018 рік. З їх новими деклараціями за 2019 рік городяни зможуть ознайомитися лише у квітні 2020 року, але згідно з наданою відповіддю мерії на редакційний запит, у грудні 2019 року посадовці отримали: В.Літвіщенко – 200 тисяч 69 грн, С.Горошко – 63 тис 760 грн, Т.Здреник – 57 тис 680 грн, О.Тихонова – 58 тис 400 грн, С.Алєксєйченко – 51 тис 506 грн, Т.Дакова – 61 тис 896 грн. Для порівняння – з відкритих джерел відомо, що меру Києва в лютому 2019 року було нараховано 30 тис грн, за мінусом податків він отримав на руки 24,5 тис грн. Тут бажано порівнювати і обсяги роботи, і її результати…

Статистичні дані також свідчать про те, що заборгованість із зарплат по Новомосковську у 2019 році ліквідували, вона зараз відсутня.

2019-го року чисельність постійного населення міста Новомосковська (за оцінкою органів статистики) продовжувала зменшуватись і зрештою наприкінці літа перетнула позначку у 70 тис чол. та на 1 листопада 2019 року складала 69 тис 880 чол., а всього чисельність наявного населен­ня – 70 тис 381. Це означає, що Новомосковськ перебуває у стані переходу з 2-ї до 3-ї групи міст за оплатою праці працівників, що вплине на зменшення розміру посадових окладів тих із них, у кого вони встановлюються залежно від цих груп. Причина таких тенденцій – у Новомосковську за рік померло майже вдвічі більше людей, ніж народилося. Темпи зменшення населення міста були б ще стрімкішими, але вони, на щас­тя, стримуються міграційними процесами: в місто за рік приїхало на третину більше людей, ніж виїхало.

Влітку 2019 року у Новомосковську нарешті започаткували партиципаторний бюджет. Це певна частина міського бюджету, яку влада повинна виділяти на впровадження проєктів, запропонованих самими жителями. В Україні така система врахування думки населення діє ще з 2015 року. В результаті голосування обрано 10 проєктів, які посадовці обіцяють реалізувати до листопада 2020 року – до місцевих виборів.

Щодо незаконно встановлених по місту об’єктів ведення бізнесу – кіосків, заправок, кафе, ресторанів на воді тощо, то, як і в минулі роки, було чимало заяв про владну боротьбу з ними, але результат – практично нульовий: вказані об’єкти у 2019-му не тільки продовжували працювати, а й розширювали свою «сіру» підприємницьку діяльність. Наприклад, щодо кіосків влада звітує про понад 100 таких, що не сплачують кошти до міського бюджету. Але при цьому вони продовжують працювати. Аналогічний результат і в боротьбі з незаконною торгівлею з землі – оголосили і забули.

Неодноразово оголошувана в Новомосковську у 2019 році боротьба з «лівими» заправками, передусім газовими, не принесла конкретних результатів. І лише коли в рамках боротьби з нелегальною торгівлею пальним обласна влада за перші два тижні нового 2020 року проінспектувала 530 заправок, з них 76, які не мали дозвільних документів, закрила, у т.ч. й кілька у Новомосковську.

Завдяки рішенням центральної влади у грудні 2019 року в місті припинили роботу зали ігрових автоматів.
Протягом 2019 року працювали і продовжують працювати три нелегальні пункти обміну валют, які ще у 2018 році виявила перевірка НБУ, надавши цю інформацію правоохоронним органам.
Ще у 2018 році за поданням рятувальників рішенням суду в школах і дитсадках Новомосковська заборонили проводити заняття через незадовільну пожежну безпеку будівель. Причому, у списку небезпечних закладів опинились навіть ті навчальні заклади, де щойно були проведені капітальні ремонти за десятки мільйонів гривень. Але питання якось зам’яли, заняття в навчальних закладах продовжились, хоча роботи з усунення вказаних недоліків і досі не виконані. Керманичі міста при складані бюджетів традиційно забували включати туди необхідні витрати на безпеку дітей. Аналогічною була ситуація і з підготовкою бюджету-2020. Але в грудні 2019 в одеському коледжі сталася чергова пожежа з численними жертвами, і лише всеукраїнські дні жалоби змусили планувальників новомосковського бюджету терміново віднайти 1,5 млн на пожежну безпеку, яких, втім, навряд чи вистачить на виконання приписів ДСНС бодай по одній школі, бо проблеми в кожній з них накопичилися серйозні і вартісні. Але саме ці проблеми, а не ремонти площ і стадіонів, мали б бути першочерговими у списку завдань влади.
У стані невизначеності протягом 2019 року перебувала Програма децентралізації теплопостачання у м.Новомосковську. Заходи, заплановані на 2019 рік, не виконані. Після приведення до присяги міський голова В.Літвіщенко заявив, що дозволи населенню на відключення від централізованої системи теплозабезпечення більше надаватись не будуть, але документального оформлення даної заяви досі немає. Тим часом у грудні 2019 року виконком виділив кошти на надання матеріальної допомоги для забезпечення незахищених верств населення приладами індивідуального опалення.

Борги споживачів за централізоване опалення на момент завершення опалювального сезону 2018-2019 років сягнули 33 млн грн, наразі вони становлять 35,5 млн грн.
Увесь 2019 рік приватна компанія «КомЕнерго-Новомосковськ» продовжувала накопичувати борги населення, невдоволеного їх роботою з обслуговування 107 багатоквартирних будинків і прибудинкових територій. Борги до кінця року досягли 15 млн грн, рахунки компанії заарештовані рішенням суду. Підписаний міським головою у жовтні 2019 року договір на продовження діяльності КомЕнерго у Новомосковську потребував перегляду. Проблему вирішили за тиждень до нового року на засіданні виконкому, де мерові рекомендували винести на сесію питання щодо дострокового розірвання підписаного договору. З нового 2020 року будинками займається комунальне підприємство «Комсервіс», у якого на сьогодні відсутні для цього необхідні технічні можливості.

У листопаді 2019 року на засіданні виконкому ухвалили рішення про проведення в місячний термін перевірки фінансово-господарської діяльності КП «Муніци­пальна варта» і пообіцяли винести на сесію питання щодо доцільності його існування. Сесія це питання ще не розглядала, а на 1-й квартал 2020 року на утримання варти виділено з бюджету міста 1 млн 400 тис грн.
Під кінець 2019 року певних зрушень вдалося досягти в питанні озеленення міста. Бездумне протягом останніх років знищення зелених насаджень міський голова В.Літвіщенко спробував компенсувати висадженням молодих саджанців в ході суботників. Сподівання на покращення екологічного стану Новомосковська нівелюються лише відсутністю плану розвитку міста – молоді деревця можуть виявитися висадженими «не там». Кошти на висадження дерев в бюджеті Новомосковська на 2019 рік не передбачалися.
У грудні 2019 року частково відкрито дитсадок «Чебурашка», ремонт якого тривав з 2013 року. Розслідування мільйонних махінацій, виявлених правоохоронцями в ході ремонту, закінчилося нічим – крадії не покарані.

У 2019 році до абсолютного занепаду доведений колишній дитсадок «Ювілейний» (пізніше – початкова школа СЗШ №18), в результаті у грудні 2019 року на засіданні виконкому озвучена пропозиція влади: дитсадок не відновлювати, територію продати.
Ще у 2012 році за кошти державного бюджету розпочата реставрація Троїцького собору, яка повинна була закінчитися у 2014 році, але триває й досі.
За 2019 рік міська влада скоротила ще кілька відділень ЦМЛ – кардіологічне, інфекційне і пульмонологічне, і зменшила кількість медперсоналу з 01.01.2020 року на 65 штатних одиниць. Зазначене рішення було ухвалене на останній сесії року, але попри вимоги антикорупційного законодавства, не було оприлюднене на офіційному сайті міської ради. Із 57 рішень останньої сесії оприлюднено тільки 52, решта, очевидно, шкодять іміджу влади.
Кілька років поспіль Новомосковськ фігурує в національних антирейтингах безпечності пляжів. Якість води в Самарі протягом 2019 року не витримувала жодної критики: держстандарт на мікробне забруднення за індексом ЛКП перевищено в десятки разів (свіжі фекалії). Про вжиття владою заходів з ліквідації надзвичайної ситуації з річковою водою інформація відсутня.
У квітні 2018 року обласна влада заявила, що розчистить річку Самара. Протягом 2019 року жодних зрушень у цьому питанні не спостерігалося. Заявлений термін виконання робіт – до кінця 2020 року.

В листопаді 2019 року рішенням сесії закрито відділення плавання в ДЮСШ.
7 років поспіль власник телерадіокомпанії «Самарь» В.Постерначук намагається повернути собі це підприємство, що зазнало рейдерського захоплення і використовувалось в особистих політичних цілях рейдерів. 20 травня 2019 року рішення суду на користь В.Постерначука набрало законної сили. Втім, попри зміну політичних реалій, воно досі не виконане.
Протягом 2019 року не сталося жодних зрушень в будівництві торгового центру між будинками №48 і 50 по вулиці Гетьманській. Там досі – брудний котлован. Земельна ділянка під ТЦ ще 16 років тому була виділена депутату міської ради О.Мірошнику (зараз – від ВО «Батьківщина»). Скарги жителів і висновки експертів щодо небезпеки котловану для навколишніх будівель залишаються не почутими, територія в центрі міста перетворена на смітник. Орендар нахабно ігнорує вимоги чинного законодавства щодо приведення не використовуваної ним земельної ділянки в первісний стан, після чого там можна було б організувати прекрасну зону відпочинку. Дивним чином орендарю вдається знаходити спільну мову з будь-якою владою в Новомосковську і керівництво міста його не чіпає.

Протягом 2019 року у Новомосковську поглибилась проблема з розповсюдженням наркотиків, їх поширюють переважно через соцмережі.
У 2019 році в.о. міського голови С.Горошко був внесений до підсумкового загальноукраїнського антирейтингу «Вороги реформування преси», куди увійшли 13 посадовців з усіх куточків України. Причина: міська рада не виконала вимог закону щодо виходу зі складу співзасновників газети «Новомосковська правда», маючи на меті ліквідувати неугодну їм газету. Звернення до судів результату не дало, тому редакції довелося зареєструвати нову газету з такою ж назвою, але вже без міської ради у співзасновниках.
5 лютого 2019 року газеті «Новомосковська правда» виповнилося 100 років. Газета не тільки вижила у боротьбі з міською владою та її куратором, більш того, завдяки допомозі лідера ГО «Наш Новомосковськ» Сергія Рєзніка вона стала кольоровою і розповсюджується безкоштовно усім бажаючим.
У 2019 році в Новомосковську ще не завершені заходи з декомунізації – не замінені таблички з назвами вулиць, на будівлях виснуть залишки радянської агітації, не змінено напис на стелі Вічного Вогню, затверджений міською радою ще у 2016 році.

Офіційний сайт Новомосковської міської ради фактично не функціонує, зараз він знаходиться у найбільш запущеному стані за всі попередні роки, місцева влада протягом 2019 року не додержувалась принципу прозорості і відкритості у своїй діяльності.
У листопаді 2019 року поновлена в посаді начальник управління освіти Н.Падашуля, внесена у 2016 році до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (судове рішення обласного Апеляційного суду про притягнення до відповідальності за корупційне правопорушення №183/3215/16 від 12.08.2016р.)
Наразі відсутня інформація про притягнення до відповідальності посадовців, винних у невиконанні визначених на 2019 рік завдань, хоча б про позбавлення когось премій – у цьому питанні у виконкомі завжди все стабільно і своєчасно.
Слідкуємо за реалізацією нових обіцянок – на 2020 рік, їх теж немало.