В Польщі та Німеччині зростає попит на українських заробітчан.

Так Польща кличе вже не тільки працівників, а й цілі родини на заробітки до себе. Тобто вони хочуть отримати вже не просто трудових мігрантів, а нових громадян цілими родинами.


Найбільший попит на робітничі професії: різноробочі, пакувальники, водії-далекобійники, будівельники, швачки та інші. Заробіток пропонують вище ніж в Україні: від 15 000 до 75 000 грн, в середньому 25 000 грн. Експерти з сайтів працевлаштування зазначають, що українцям у Польщі стали пропонувати більше постійної роботи, ніж сезонної, та стали добре платити .

У Німеччині пропонують найвищі зарплати в Європі. Медсестрам обіцяють до 180 000 грн на місяць, а зварникам до 140 000 грн на місяць. Основні вимоги: професійна освіта, досвід роботи та знання мови. Зварників просять отримати в Харкові європейський сертифікат та підтвердити кваліфікацію виконавши невелике завдання.

Загалом експерти кажуть, що в Україні через пандемію, та неможливість держави забеспечити громадян роботою, став складний ринок праці. Заробітчани повернулися додому і стали претендувати на роботу в Україні, якої немає, а багато підприємств скоротили у себе робочі місця. Тож великий попит на роботу при маленькій кількості робочих місць призводить до зменшення заробітних плат, які пропонують українськи роботодавці.

Українська влада знищує свої громадян і вони почали тікати закордон.