Українців змусять прив’язати свої мобільні номери до паспорту: чому це важливо і що дає?

У Верховній Раді України в черговий раз готують законопроект про прив’язку SIM-карток, які пов’язані з банківськими операціями до особистих паспортів. Він дозволить мобільним операторам ідентифікувати своїх клієнтів та захистить від шахраїв. Докладніше розповів член парламентського комітету з питань цифрової трансформації Олександр Федієнко.

Справа в тому, що якщо оператор не має паспортних даних власника номера, цей номер фактично нічий: будь-яка людина може перевипустити SIM-картку з таким номером.

Шахраї кілька разів телефонують на номер жертви з різних номерів. Тоді відразу приходять до оператора зі скаргою на втрачену картку. Вони просять її перевипустити, називаючи останні номери, з яких дзвонили. Оператор не має підстав відмовити, адже він не знає, чий насправді цей номер.

Таким чином, номер крадуть, а вже через нього отримують доступ до інтернет-банкінгу або інших послуг. Після цього зловмисники виводять гроші з рахунків або оформлюють кредити. Також шахраї можуть викупити і неактивний “фінансовий номер».

Якщо номер буде іменним – щоб перевипустити карту, потрібен буде паспорт. А у разі махінацій громадянин зможе захистити свої права в суді.

Прив’язати свої паспортні дані до номеру доведеться усім, хто використовує свій телефон для проведення фінансових операцій. Не торкнуться нововведення лише контрактних абонентів, адже вони надають свої дані оператору ще при оформленні договору.