Що не так з новим меню в школах і чому обурюються батьки

З 1 січня українські школи й дитсадки перейшли на оновлене меню, яке розробив популярний шеф-кухар Євген Клопотенко. Куратором і натхненником проєкту є дружина президента Олена Зеленська.
Але оновлене харчування сподобалося не всім. Батьки обурюються малими порціями й високими цінами, кажуть, що дітям дають несолену їжу і несолодкі напої, які ті відмовляються їсти.

Що змінилося в харчуванні дітей

За словами першої леді Олени Зеленської, метою ініційованого нею проєкту є змінити не лише саму культуру харчування дітей, а й їхні харчові звички.
Роз’яснення про нові норми харчування, які почали діяти з 1 січня, опублікувала Держпродспоживслужба. Оновлене меню містить 160 різноманітних страв, значна частина яких мають незвичні для вуха назви. Втім, є серед них і традиційні, але підзабуті українські рецепти – банош, шпундра, вертута, куліш тощо.
З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру, хлібобулочних виробів, продуктів, що містять консерванти та трансжири. Натомість додали більше м’яса в натуральному вигляді, овочів, фруктів, ягід.
“Ідея така: діти їдять здорову їжу в садочку, потім у школі, а потім і самі будуть готувати здорову їжу собі, а потім своїм дітям, а далі внукам”, – заявляв Євген Клопотенко.
За його словами, результати реформи можна буде побачити приблизно через 2,5-3 роки.
Нагадаємо, до цього діяли норми харчування від 1956 року.

Що кажуть батьки

Багато батьків дякують у соцмережах за цю ініціативу, зокрема за зменшення цукру в раціоні. Більшість із таких батьків пишуть, що вдома й самі практикують для дітей напої зі зменшеним вмістом цукру. А хто цього робити не звик, у того й реакція відповідна, і їхні діти тепер реагують відмовою від харчування.
Фахова оцінка лікарів однозначно на боці проєкту – надто багато проблем зі здоров’ям закладаються в дитинстві пристрастю до нездорової їжі. Про це всі чули, але мало хто здатний кардинально змінити раціон собі й своїм дітям. Справа до цього доходить, лише коли припече й внутрішні органи починають відмовляти. А ось якщо корисні звички в харчуванні запроваджувати з малолітства, вони мають шанс стати способом життя. А звичка, як відомо, – друга натура…
“Але якщо під страхом того, що дитина залишиться голодна, батьки підсовуватимуть їй макарони та картоплю за будь-якої нагоди, то дивно чекати, що вона їстиме бурячкові котлети”, – пише журналістка Марина Макущенко, яка досліджує тему дитячого харчування. Вона переконана, що діти не запрограмовані їсти, наприклад, солодощі – їх привчили батьки. Теперішнє завдання – навчити їх харчуватися з користю для здоров’я.

Діти голодні. Їжу викидають

У Фейсбуці в коментарях до поста Євгена Клопотенка та в батьківських групах батьки обговорюють нове меню. Чимало скарг, що дитина повертається додому голодною. Особливо обурило батьків те, що більшість страв повністю без солі чи без цукру. А дітям це не смакує, вони фотографують фото шкільних страв і розсилають батькам.
Водночас є й зміни на краще, які батьки теж помічають. Наприклад, перестали давати сосиски, ковбасу, консерви, урізали кількість випічки, але додали фрукти двічі на день, збільшили кількість молочних та кисломолочних продуктів, риби, круп, бобових та ін.
А батьки з-за кордону, зокрема ті, хто виїхав до Норвегії та Ізраїлю, теж коментують, вони вражені оновленим меню. Адже в цих країнах взагалі відсутнє харчування в школах – батьки дають перекус з дому. Вони також зазначають, що люди не люблять нововведень, а дітям не завжди вгодиш навіть удома.

Дорого і мало

А українські батьки відзначають зменшення розміру порцій і збільшення їхньої вартості. Скаржаться й на те, що у зв’язку з карантинними обмеженнями не мають доступу до школи, тому не можуть ані побачити, ані скуштувати те, чим годують дітей.

Що каже Клопотенко

Кулінарний експерт Євген Клопотенко з розумінням віднісся до того, що не всім сподобалося оновлене меню.
Шеф-кухар вважає, що одна з причин такої реакції – те, що переважна більшість українців не звикли харчуватись здорово. Але їх не можна звинувачувати, адже раніше ніхто не вчив основам здорового харчування:

“Саме тому ми почали реформу зі шкіл: дорослих змінити неможливо, а прищепити здорові звички дітям – це наш шанс”.

Він підкреслив, що рецепти затвердили ДПСС та МОЗ і рекомендували їх на національному рівні. Компанії-підрядники, які обслуговують школи, отримали вибір: самим розробляти меню в межах затверджених норм або складати його на основі розроблених ним рецептів. Клопотенко також порадив перевіряти, чи відповідає їжа прописаним у законі нормам.

За його словами, в садках і школах не повинні різко відмовлятися від солі і цукру в стравах, це повинно відбуватися поступово.
Водночас він визнав, що кваліфікація у всіх кухарів різна й анонсував у лютому-березні тренінги для кухарів у регіонах.

А що в Новомосковську?

10 січня міське управління освіти організувало зустріч батьківської громадськості, керівників навчальних закладів та класних керівників з представниками компанії ТОВ «Контракт-Продрезерв 5», яка надає послуги з гарячого харчування у ЗЗСО міста.
Метою проведеної зустрічі було обговорення реформи, втілення нових вимог в організацію харчування дітей.

– Нові норми й порядок організації харчування дітей затверджені постановою Кабінету Міністрів від 24 березня 2021 року № 305, їх дотримання контролюється органам Держпродспоживслужби, тому ігнорувати ці вимоги ми не маємо права, – пояснила начальник управління освіти Ірина Рябоконь.

Представник ТОВ «Контракт-Продрезерв 5» ознайомив громадськість з приблизним чотиритижневим меню, продуктами та стравами, які пропонуються для харчування дітей, вислухав пропозиції та побажання батьків і педагогів. Для врахування цих побажань був наданий номер телефону «гарячої» лінії ТОВ «Контракт-Продрезерв 5»: 097-00-11-201. До речі, як стало відомо, до моменту виходу цього номера газети дзвінків на зазначену «гарячу» лінію було вкрай обмаль – очевидно, весь батьківський запал згас десь у соцмережах.
Крім того, в ході зібрання було прийнято рішення провести зустрічі з представниками ТОВ «Контракт-Продрезерв 5» та батьками безпосередньо в кожному закладі освіти, в ході яких батькам буде запропоновано на вибір перелік страв.

Яка ситуація в дитсадках?

– Новомосковські дитсадки в питаннях організації харчування теж керуються нормами, передбаченими постановою Кабміну № 305. Як і в школах, у дошкільних навчальних закладах міста теж впроваджується система здорового харчування, – пояснила начальник відділу соціального захисту та дошкільної освіти Наталія Куга. – З тією лише різницею, що кухарі входять до штату дитсадків. Меню для дошкільнят ми розробляли колегіально із залученням представників ДНЗ, затвердили його в Держпродспоживслужбі. Поставку усього розмаїття продуктів харчування в дитсадки здійснюють з десяток фірм, що стали переможцями тендерів, які проводить управління освіти.
Як і в школах, меню тепер складатимемо окремо на кожний сезон, щоб забезпечити присутність свіжих фруктів і овочів відповідно до пори року, які принесуть найбільшу користь малюкам. Звичайно ж, меню розробляємо з урахуванням вимог нових керівних документів. Як відомо, здорова їжа дещо дорожча за шкідливу, тому вартість харчування дитини не могла не зрости. Якщо досі дітки 3-го і 4-го років життя харчувалися за 35,20 грн на день, то зараз це буде 45 грн. Відповідно діти 5-го і 6-го років життя, у яких калорійність страв вища, їли за 46,23 грн, нова вартість – 60 грн.
Частину цієї вартості міська влада покриває з бюджету. Нагадаю, що до 2015 року половину сплачували батьки і половина – з міського бюджету. Після зміни керівництва міста у 2016 році встановили нову пропорцію – бюджет 40% і батьки 60%, потім 30/70 і лунали заяви взагалі про намір перевести на 100% оплату харчування батьками, як, наприклад, у Києві. Але протягом минулого року міська влада утримувала співвідношення 30/70. А зараз на найближче засідання виконкому виноситься питання щодо зменшення навантаження на батьків – 40% бюджет і 60% батьки.
У зв’язку з цим за нове меню батьки сплачуватимуть не набагато більше, ніж до цього. Так, досі за харчування найменших батьківська плата складала 24,64 грн, тепер буде 27 грн, для 5-6-річних – 32,36 грн і 36 грн відповідно.
Наразі кухарі дитсадків продовжують освоюють методики приготування нових страв, і що характерно – малеча особливо не вередує, а деякі з нових страв полюбились одразу.
Ситуацію з нововведеннями в дитячому харчуванні прокоментував і міський голова Сергій Рєзнік:
– Харчування наших дітей – дуже чуйне питання. Моя дочка теж харчується в школі. Рішення про зміни в харчуванні ухвалені Урядом і міська влада зобов’язана його виконувати. Можливо, не всі мали можливість ознайомитися з нормативними документами щодо нововведень у дитячому харчуванні, тому одразу зазначу, що міська влада не наділена повноваженнями складати меню – у структурах виконкому навіть посад технологів громадського харчування немає, вони є тільки в компаніях, які спеціалізуються на наданні таки послуг. Саме ці компанії розробляють меню, які перевіряє й затверджує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів – і після цього вони стають законом для нас.
За рахунок міського бюджету ми годуємо у школах приблизно 1800 дітей пільгових категорій – це діти учасників бойових дій в АТО/ООС, в Афганістані, діти з багатодітних, малозабезпечених родин, діти з інвалідністю, з особливими освітніми потребами, з сімей переселенців та сироти. І мені не зовсім зрозуміло, коли дехто в соцмережах обурюється, що дітей розділяють на пільговиків та решту. Міська влада просто зобов’язана допомагати дітям пільгових категорій.
Тепер щодо дітей, які харчуються за батьківські кошти. Ніхто не нав’язує меню – батьки мають можливість самостійно обирати страви з достатньо широкого спектру, представленого компанією, що виграла тендер та годує наших дітей. Управління освіти вже організовує зустрічі батьків по школах з представниками компанії, щоб зупинитись на певному переліку страв, які в кожному навчальному закладі можуть виявитися різними – і це нормально. До того ж, одразу на місці можна обговорити питання вартості харчування, повновісності порцій, кваліфікації кухарів, які є працівниками цієї компанії тощо. І я закликаю батьків до активності.
Ми, батьки, безумовно, хочемо, щоб наші діти росли здоровими. І значною мірою це обумовлено якістю харчування. Тому в цілому я переконаний у правильності курсу на реформу шкільного меню. Водночас кожному зрозуміло, що кавалерійським наскоком проблему не вирішити – не можна дитині, яка вчора пила чай з трьома ложечками цукру, сьогодні давати абсолютно не солодкий напій. Те саме і з сіллю. Для цього й передбачений перехідний період довжиною в рік – до 1 січня 2023 року. Але всі ми повинні усвідомлювати, що допомогти дитині сформувати корисні звички має не лише дитсадок чи школа, а й родина. Головний принцип: максимум корисних продуктів, мінімум шкідливих.
Початок будь-якої справи завжди непростий, особливо коли йдеш непроторенною дорогою. Упевнений, що спільними зусиллями компанії-підрядника, батьківських комітетів, управління освіти, своєчасно вносячи корективи в процес організації дитячого харчування, ми не одразу, але за рік-два-три зможемо сказати: моя дитина стала здоровішою. Адже саме це – головне!