КОГО У НОВОМОСКОВСЬКУ ЗАЛИШАТЬ БЕЗ ТЕПЛА?

На офіційному сайті міської ради з’явилося повідомлення:
«Згідно з розділом 6 (ІІ етап) Програми децентралізації теплопостачання в місті Новомосковську, затвердженої рішенням міської ради від 20.10.2017 року № 450 «Про децентралізацію теплопостачання в місті Новомосковську», в 2018 році на постійній основі припиниться функціонування котельні КП «Новомосковськтеплоенерго» за адресою вул. Спаська 8-а (ПМК-36). На підставі вищезазначеного з початку опалювального періоду 2018 року послуга централізованого теплопостачання не буде надаватись за наступними адресами…» (і далі йде перелік кулебівських будинків по вул. Космонавтів і Спаській).

Мова йде про другий етап реалізації зазначеної Програми, що охоплює проміжок часу 2018-2019 роки. А що ж зроблено на першому етапі? Про це – мовчок. Давайте разом проаналізуємо, про що посадовці мовчать. Мабуть, щось повинні були вже зробити і на щось витратити якісь бюджетні гроші.
Дійсно, під час першого етапу реалізації Програми з децент­ралізації теплопостачання, а це 2017 рік, повинні були провести заміну внутрішньобудинкових електричних мереж будинків, які підключені до котелень по вул.Спаській,8а, В.Ковалівці,16а, Сучкова,103а, орієнтовна вартість робіт складає 5 млн грн. (це не чиїсь здогадки, так написано в Програмі)! Плюс «дрібнички» на кшталт розробки проектно-кошторисної документації (ПКД) за 300 тис.грн, гідравлічні розрахунки потужності внутрішньобудинкових газових мереж за 200 тис.грн, забезпе­чення приладами індивідуального опалення квартир малозабезпечених сімей за (!) 38 млн грн. і (увага!) проведення робіт з утеплення житлових будинків. А ще – розробка ПКД з переведення на автономку купи закладів бюджетної сфери, які досі опалювалися від зазначених трьох котелень – управління пенсійного фонду, соцзахисту, освіти, дві школи, три дитсадка, амбулаторія, два клуби, пожежна частина, бібліотека…

Це все уже виконано і влада перейшла до другого етапу? Де, вибачте, виконані роботи і де мільйони?
Єдине, що кидалося в очі в минулому році, так це роботи обленер­го з прокладання нових зовнішніх електричних мереж у дворах багатоповерхівок. На ці роботи у трьох мікрорайонах міста ПАТ ДТЕК «Дніпрообленерго» виділило 44 мільйони гривень власних коштів.

Що ж передбачено Програмою в ході другого етапу? У 2018-2019 роках (дослівно) «на постійній основі припиняється функціонування котелень КП «Новомосковськтеплоенерго» за адресами ПМК-36 по вул. Спаській,8а, РК-3 квартал по вул. В.Ковалівка,16А, вул. Сучкова,103А, вул. М.Головко,28А, вул.Сучкова,29А, вул.Толстого,141А та селище Новотроїцьке вул.Герасименко,74».
На другому етапі планують витратити 41 млн грн на заміну внутрішньобудинкових електричних мереж, ще мільйон – на розробку ПКД цих робіт, 74 млн грн на забезпечення приладами опалення квартир малозабезпечених сімей, 670 тис.грн – на гідравлічні розрахунки газових мереж, плюс роботи з утеплення житлових будинків (сума невідома) та обладнання автономного опалення на об’єктах бюджетної сфери (сума теж невідома).

Питань виникає маса, а влада відмовчується. Наприклад, на переведення житла на індивідуальне опалення пільгової категорії громадян планують використати кошти міського бюджету. Де ознайомитися зі списком щасливчиків? Кого влада туди зачислила? Не ясно, чи це діти війни, чи, можливо, лише фронтовики другої світової. А може це той, хто тримає кіоски, але офіційно не працює? Надто багато ризиків для корупції, а фахівців цієї справи у виконкомі достатньо…
Чому така невизначеність у планах і діях посадовців? Чо­му не йдуть до людей, не роз’яснюють по мікрорайонах? Чому своїм мовчанням і хаотичними ді­ями нагнітають нервозність серед жителів? І хто взагалі так безграмотно управляє процесами?

Усе пояснює останній пункт рішення:
«Контроль за виконанням Програми здійснюється першим заступником міського голови (Карачевцев Ю.В.), постійними депутатськими комісіями з питань житлово-комунального господарства, благоустрою міста та екологічних проблем (Лєбєдєв Р.Г.), з питань планування, соціально-економічного розвитку та бюджету міста (Фрейдін О.В.)»
Так, питанням займаються справжні проФФесіонали освоєння бюджетних грошей…
Коли вже матеріал був готовий до друку, в редакцію завітав житель Кулебівки. Чоловік був шокований, дізнавшись, що котельню, від якою опалюється їхня багатоповерхівка, можуть більше не запустити. Коштів на автономку у сім’ї немає. Що робити? Не знайшовши у Новомосковську відповіді на це питання, він, обурений, звернувся на «Гарячу лінію» Кабміну і обласної адміністрації. Відповідь отримав, але від… в.о. міського голови Новомосковська С.Г.Горошка (так «гарно» працює у нас чиновницька машина):
«Щодо коштів на встановлення індивідуального опалення повідомляємо наступне. На теперішній час ведуться роботи по заміні внутрішньобудинкових мереж до лічильників за рахунок місцевого бюджету. УСІ ІНШІ РОБОТИ ПОВИННІ ВИКОНУВАТИСЬ ЗА ВЛАСНИЙ РАХУНОК МЕШКАНЦІВ КВАРТИР БАГАТОКВАРТИРНОГО БУДИНКУ».
А як же Програма, на яку посилаються новомосковські посадовці? Виходить так, що вона не діє? Чи діє, але лише в частині, яка їм вигідна? Навпроти яких пунктів «паперомараки» уже поставили галочку «виконано», адже перший етап Програми завершений? І куди насправді підуть гроші, які так красиво назвали – «допомога у встановленні автономного опалення соціально незахищеним верствам населення»?

Нагадаємо, рівно рік тому під час мітингу на Кулебівці перший зам міського голови Юрій Карачевцев заявив (дослівно): «Хто хоче, поставить собі газове опалення, хтось електричне. Хто не встигне поставити, купить собі пару «дуйчиків» – і не замерзне!»
Для порівняння: сайт Кам’янської міськради (у місті теж іде перехід на автономку) повідомляє, що з 34 тисяч споживачів опалення для 10 тисяч 166 абонентів влада встановлює безкоштовно. І люди там знають, хто включений до цих списків і на якій підставі.
Зверніть увагу, як нав’язливо новомосковські депутати пропонують послугу «електроопалення під ключ». Люди навіть не здогадуються, чому. Одним словом, які депутати, така у них і Програма, такі і дії…