ПОКИ РАК НЕ СВИСНЕ, ЧИНОВНИК НЕ ПЕРЕХРЕСТИТЬСЯ

У Новомосковському виконкомі ламають голови, де взяти понад 13 мільйонів на пожежну безпеку шкіл і дитсадків.
Відома приказка про рака-свистуна мимоволі спадає на думку, коли читаєш інформацію про рішення Новомосковської влади зайнятися нарешті безпекою приміщень дитсадків і шкіл.
А поштовхом до неквапливого ворушіння чиновників і депутатів послужила біда: жахлива пожежа в дитячому таборі в Одесі у вересні 2017 року, де в результаті короткого замикання у вогні загинуло троє дівчаток.

Після тієї події Управління з надзвичайних ситуацій вкотре перевірило протипожежний стан навчальних закладів Новомосковська. Рятувальники виявили, що приписи, які вони складали під час попередніх перевірок, не виконані, міська влада роками їх ігнорує, не виділяє кошти на усунення недоліків. Бо пріоритети у виконкомі дещо інші, про що ми регулярно інформуємо наших читачів.
Перевіривши навчальні заклади, ДСНС звернулася до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з проханням повністю припинити навчальний процес у школах до усунення порушень, оскільки, як говориться в їхніх позовних заявах, «виявлені в ході перевірок порушення створюють небезпеку для життя і здоров’я людей».
Серед порушень: жодне приміщення не обладнане системою протипожежного захисту, ідентифікація будівель не проведена, система електропостачання виконана неправильно, блис­кавкозахисти не паспортизовані, пожежні рукава відсутні, дерев’яні елементи будівель не оброблені засобами вогнезахисту, евакуаційні виходи захламлені і ще купа інших порушень, про які ми вже повідомляли.

І що вражає: не стали виключенням по недоліках навіть ті школи, де ремонти провели недавно і куди вбехкали шалені гроші. Тепер, наприклад, на 18-ту школу, яку ремонтувала улюблена фірма новомосковської влади – «Стройінвест», треба виділити ще понад півмільйона гривень, щоб стан приміщень навчального закладу відповідав вимогам пожежної безпеки. Так, згідно з актом №150 перевірки СЗШ №18, яку рятувальники провели з 23.10.2017 по 03.11.2017, заміні підлягають двері (на сертифіковані), мають бути встановлені система протипожежного захисту і евакуаційне освітлення, приведені до ладу електрокабелі і дроти, дерев’яні елементи горища оброблені засобами вогнезахисту.
Рятувальників тривожить і те, що, у більшості шкіл і дитсадків навіть відсутні джерела протипожежного водопостачання. Про них забули.
Суд задовольнив вимоги ДСНС. Тепер ситуація така, що у разі, якщо влада й надалі сидітиме склавши руки, проявлятиме бездіяльність і при цьому бюджетні кошти витрачатиме невідомо на що, то новий навчальний рік може і не розпочатися – школам ніхто не наважиться підписати акти готовності. Те саме й по дитсадках.
Здавалось би, куди діватися посадовцям – вперед, працювати!

Та де там! Восени минулого року обласна ад­міністрація настійливо рекомендувала керівництву міст і сіл закласти в бюджет-2018 кошти на виконання заходів з протипожежного захисту у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах. Батьки дітей могли б, звичайно, нагадати про це владі Новомосковська під час бюджетної сесії, але вона у нас проходила у глибокій таємниці за високим парканом хлібозаводу. І про дітей депутати, звичайно ж, забули – бюджет роздерли на шматки на власний розсуд. А на школи й дитсадки пообіцяли дати по кілька вогнегасників.
Хто думає про безпеку дітей? Де влада, де в.о. мера Горошко, де начальник фінуправління Дакова, де голова бюджетної депутатської комісії і він же «Месія» пан Фрейдін, де зрештою член виконкому нардеп Нестеренко? Чим важливішим займаються, ніж здоров’ям дітей?!

І ось нарешті крига скресла, принаймні на папері: на останній сесії влада начебто (бо знову таємно, за парканом) затвердила програму «Комплексна безпека життєдіяльності в закладах освіти м.Новомосковськ на 2018-2020р». Голов­ною метою Програми визначили «створення умов, необхідних для попередження пожеж та надзвичайних ситуацій, недопущення випадків травматизму та загибелі учасників освітнього процесу». Підрахували і вартість питання: для усіх шкіл і дитсадків на пожежну безпеку потрібно 13 мільйонів 228 тисяч 532 гривні.
Звідки Програму наповнюватимуть грошима, побачимо – тільки на 2018 рік необхідно понад 4 мільйона. Але не усувати недоліки влада не може – рятувальники, як ніколи, налаштовані надто рішуче. Якби так діяли завжди, проблему не загнали б у глухий кут – і влада б своєчасно ворушилась, і батьки менше грошей викладали б на ремонти з власних кишень.
ДОВІДКОВО. У Новомосковську функціонує 30 закладів освіти, з них 9 дитсадків, 18 шкіл та 3 позашкільних заклади освіти із загальним охопленням понад 10 тисяч дітей. У закладах освіти працюють понад 1,5 тис. педагогічних працівників та техперсоналу. На балансі закладів освіти знаходяться 37 будівель навчального та навчально-виробничого призначення.
За період знаходження дітей у школах і дитсадках відповідальність за їх життя та здоров’я покладається на керівників, педагогічних працівників та техперсонал навчальних закладів.