Сергій Рєзнік: «ЖИТЕЛІ НОВОМОСКОВСЬКА МАЮТЬ ПРАВО НА КОМФОРТНІ І ЯКІСНІ УМОВИ ПРОЖИВАННЯ»

Структура міського житлово-комунального господарства Новомосковська на сьогодні не справляється з виконанням своїх функцій, що в значній мірі впливає на низьку, порівняно з іншими населеними пунктами, якість життя городян. Про це скаржаться жителі усіх мікрорайонів міста в ході зустрічей, організованих Сергієм Рєзніком в рамках обговорення розробленої ним Програми розвитку міста Новомосковська «Захист. Робота. Турбота».
Ми попросили Сергія Рєзніка прокоментувати ситуацію.

– Дійсно, всіх без винятку мешканців Новомосковська тривожить те, що міські підприємства, які надають житлово-комунальні послуги, функ­ціонують «на грані фолу» – ми маємо постійні проблеми з постачанням та якістю питної води, маємо теплогосподарство з арештованими за борги рахунками, маємо збанкрутіле підприємство, що займається вивезенням твердих побутових відходів, маємо місто без тротуарів і нормальних доріг, багатоповерхівки, що сиплються без ремонтів, темні вулиці і завищені тарифи – одні з найбільших у Дніпропетровській області.

Ці кричущі проблеми давно потребують вирішення, але чомусь не вирішуються чинною владою. Обговорюючи на зустрічах з городянами розроблену мною Програму розвитку Новомосковська «Захист. Робота. Турбота», я чую немало слушних пропозицій, зауважень, доповнень. Бо людям обридло животіти в убогому середовищі, вони прагнуть жити комфортно, зручно й сучасно.

Зокрема, обличчя міста – вулицю Гетьманську – треба неодмінно реконструювати, причому, не лише проїжджу частину, а й обов’язково зливову каналізацію, тротуари, повернути їй належне озеленення, щоб пішоходу приємно було пройти­ся вулицею навіть у полуденну спеку. Поки що все робиться з точністю до навпаки.
Не лише центральні вулиці, а й периферійні, потребують ремонту, реконструкції доріг, внутрішньобудинкових проїздів, тротуарів.

У Новомосковську треба нарешті впровадити вдалі практики щодо допомоги жителям багатоповерхівок – у більшості міст будинки отримують «друге життя» після участі місцевої влади у капремонтах. Адже з жителів десятками років брали плату за ремонти будинків, але роботи не виконувалися. Хтось на цьому непогано «грів руки», а тепер влада намагається самоусунутись від проблем будинків.

Оперативне, всього за кілька місяців, прокладання обласною владою 15-км водоводу від Новомосковська до військових містечок показало, що проблему з дірявими трубами від Дніпра до Новомосковська так само можна вирішити. Треба лише бажання й наполегливість міської влади у розробці проєкту й узгодженні замовника. А для цього у керівництва Новомосковська повинен бути налагоджений діалог з вищими ешелонами влади. Але його на сьогодні, на жаль, немає, і це шкодить інтересам міста. Оновлення труби «тисячки» дасть змогу не менш, ніж на третину знизити тариф на водопостачання. Багато городян наполягають також на опрацюванні владою варіанту з отриманням містом «своєї» води зі свердловин, щоб узагалі не залежати від Аулів і Дніпроводоканалу.

Під час зустрічей я чую чимало схвальних відгуків про втілення моєї міської програми «Світле місто», коли ми на паритетних умовах з жителями за власний кошт облаштовуємо сучасне енергоефективне освітлення вулиць та дворів. Але ж це повинно фінансуватися не з людських кишень, а з міського бюджету. Саме так повинно бути!
Керівництву міста треба нарешті визначитися, до чого ми йдемо в питанні теплопостачання багатоквартирних будинків і бюджетних установ. Що буде завтра – централізоване чи автономне опалення? Нинішні «качелі» шкодять і людям, і авторитету влади. І щодо тарифу – правильні лунають пропозиції: його виведення треба зробити прозорим, непогано було б провести для цього відкриті громадські слухання, обґрунтувати кожну цифру і дати людям нарешті відповідь на питання: чому так дорого?

Без створення здорової конкуренції у визначенні перевізників на автобусних міських маршрутах стан автобусів і умови перевезення залишатимуться лише предметом невдоволення пасажирів. Так само, як і вартість проїзду.
Погоджуюся з вимогою багатьох жителів – треба припинити безтолкову забудову центральних вулиць МАФами і прибрати ті з них, які перешкоджають пішоходам і автотранспорту, особливо в районі перехресть, обмежуючи зону видимості і створюючи передумови ДТП. А для цього владі треба нарешті затвердити Генеральний план забудови й реконструкції міста, який би відповідав сучасним вимогам і потребам людей.

Зазначу, що обговорення моєї Програми розвитку Новомосковська «Захист. Робота. Турбота» продовжується щоденно під час моїх зустрічей з городянами. Також свої пропозиції, зауваження, доповнення можна подати в офіс громадської організації “Наш Новомосковськ” по вул.Калнишевського,4 або за телефоном 0972811308. Разом ми розробимо програму осучаснення міста, створення в ньому сучасного та комфортного міського середовища – середовища, в якому приємно жити.